Dagboek van een 50-plusser – ‘Vertrouwen’ het grote toverwoord’


Dagboek van een 50-plusser – ‘Vertrouwen’ het grote toverwoord’ 



Daar was het dan, het lang verwachte Sociaal Akkoord. Opgesteld op geheime plekken in de polder door sociale partners en afgevaardigden vanuit het kabinet. Voor de vorm kwamen partijen nog even bijeen op een locatie met een mooie naam, zodat het de geschiedenis in kon gaan als het “Mondriaan-akkoord’.

‘Een in beton gegoten akkoord’, zo omschreef minister Asscher al heel snel de uitkomsten. Hopelijk wordt het niet aangetast door betonrot en is de levensduur langer dan andere akkoorden die Minister-president Rutte tot nu toe sloot. Ik kan het lijstje hier neerzetten, maar dan loop ik het risico dat dit blog te lang wordt. En waarom ook, een beetje volger van Rutte kent zijn klassiekers.

'Somberen gestopt, vertrouwen terug'.
Blij als ik was schreef ik diezelfde dag nog in mijn agenda; ‘Het somberen is gestopt, vanaf nu alleen nog maar vertrouwen. Morgen winkels overvol, veel impulsaankopen. Als ING site maar bereikbaar is en Ideal ook werkt. Anders kleine knauw in broos vertrouwen.’

Radio en TV vielen over elkaar heen om opstellers van het Sociaal Akkoord aan het woord te laten. Alles was koek en ei, het vertrouwen was terug en de economie kon wat hen betreft herstellen. Waarschijnlijk zou dit op 1 januari 2014 beginnen.
Fijn dat politici altijd exact weten wanneer precies iets gebeurt. En ze zitten er ook nooit naast. Eigenlijk zou je het beroep van politicus op gelijke voet kunnen zetten als dat van paragnost. Er komt altijd wel iets uit van de voorspelling.

Veel blije gezichten in 'De Bouw' en bij UWV.
Wat het meest in het oog sprong was het bericht dat ‘Bouwend Nederland’ heel erg blij was met het akkoord.Veel zaken worden nu centraal goed geregeld en dat biedt rust aan Nederland’. 
Gek vond ik wel dat, toen ik even verder bladerde in de krant, las dat aannemers kritisch waren. Evenals de baksteenbakkers. De bouwende partijen moeten dit soort zaken toch beter met elkaar afstemmen.  

Ook UWV was blij; ‘Na de crisis zal er waarschijnlijk snel grote vraag ontstaan naar nieuwe bouwvakkers. Het aantal vacatures in de sector gaat de komende jaren flink toenemen. Dit jaar zijn er circa 18.000 vacatures in de sector, maar over vier jaar zijn dat er waarschijnlijk 28.500.
Dat er sinds 2008 84.000 banen zijn verdwenen in de bouw wordt niet vermeld in het bericht.

VVD-kikkers springen uit de kruiwagen.
Maar je kon erop wachten, aan al het hosanna geroep komt snel een einde als de achterban van de VVD zich gaat roeren. De eerste kikker, die uit de kruiwagen sprong was minister Edith Schippers. Moest 3% echt 3% zijn of mocht het ietsje meer of minder zijn. 
De wakkerste krant van Nederland rook zijn kansen en ging het vuurtje wat opstoken. Halbe Zijlstra, u weet wel, die van; ‘Er is werk zat voor wie echt werken wil’, liet weten dat de 3% norm voor hem wel heilig was.
En met het komende oproer binnen de VVD, weten we nu al dat het Sociaal Akkoord het maximaal zal redden tot augustus van dit jaar. Dan komt er een nieuw plan met weer een mooie naam. Dat toegevoegd kan worden aan het ‘Lijstje van Rutte’.

Is politiek betrouwbaar?
Zo zal het vertrouwen van de mensen in de politiek niet toenemen. Vertrouwen krijg je pas als alle neuzen dezelfde kant op staan. Niet voor één of twee dagen, nee voor minstens een paar jaar. 
Vertel wat je van plan bent en houd je er dan aan. Of het nu goed of slecht nieuws is. Daarmee kom je uiteindelijk als betrouwbaar over en komt het vertrouwen echt terug.




Reacties