Dagboek van een 50-plusser – ‘Kansen op werk voor de 55-plusser dalen steeds sneller’


Dagboek van een 50-plusser – ‘Kansen op werk voor de 55-plusser dalen steeds sneller’


Een aantal maanden geleden schreef ik over een interessant rapport van het UWV, dat ik tegen kwam. Het droeg de titel “Werkzoekenden aan het werk in 2011”. Oké, we zitten inmiddels al midden in de zomer van 2013, toch is het altijd leuk om terug te kunnen kijken. Vooral als zo’n rapport gelardeerd is met allerlei kleurige grafiekjes.

Uiteraard ging mijn speciale aandacht uit naar wat geschreven werd over de kansen op werkhervatting voor de 50-plusser. 
Het antwoord vond ik snel, namelijk op pagina 3; ‘De werkhervatters zijn relatief jong vergeleken met de gemiddelde werkzoekende die ingeschreven staat bij UWV: 7% van de werkhervatters is 55 jaar of ouder, terwijl 23% van de gemiddelde werkzoekenden in die leeftijdsklasse valt.’

Ik moest even zelf gaan rekenen, want de exacte cijfers werden niet vermeld. Maar ik las op dezelfde pagina dat ‘327.300 geregistreerde werkzoekenden een baan in loondienst hadden gevonden.’
Concreet betekende dit dus dat van de 75.279 ouderen (23%) 22.911 weer aan het werk gekomen waren. Zeg maar iets minder dan een derde. Gek genoeg viel dit cijfer me mee. Blijkbaar word ik immuun voor slechte cijfers.

Toch vertrouwde ik de uitkomst niet helemaal. Had ik immers in het najaar van 2012 niet geschreven over een feestje bij UWV. Omdat zij drie van de tien 55-plussers aan werk hadden geholpen, waarvan er bijna twee na een jaar mochten blijven.

Even zoeken bracht me naar UWV Kennisverslag 2012-3 en terug in de werkelijkheid. In dit ‘Verslag’ was te lezen dat de werkloosheid bij de groep 55-plussers in de eerste drie kwartalen van 2012 was gestegen naar 80.200. Daar tegenover stonden in hetzelfde tijdvak en groep 15.600 werkhervatters. De kansen dalen op een baan voor de oudere werkzoekende dalen dus snel, zie ook dit rapport.

Hoe moet we deze voortdurende daling van kansen op werkhervatting voor de groep 55-plussers stoppen?


Door, zoals onze Premier Rutte oppert, de fatalistische houding te laten varen? En vervolgens met een kluitje in het riet gestuurd te worden met de woorden, dat de overheid er naar streeft dat in 2020 alles goed komt? Dat dan een 55-plusser op de werkvloer een gewone zaak is?

Kom op mijnheer Rutte! U doet alsof een oudere werkzoekende een klein kind is. Die je met koekjes, warme chocomel en mooie praatjes zoet kan houden. 2020, laat me niet lachen!

Nee, dan voel ik toch meer voor het idee van UWV om uitzendbureaus meer te betrekken bij het oplossen van dit probleem. Hoewel ik daar zelf mijn twijfels bij heb. De oudere werkzoekende bij een uitzendbureau? Volgens mij een gruwel voor het personeel? Hoe moet je zo iemand behandelen? Daar deden we toch nooit wat voor?

Ook heb je nog de oplossing die de SP voorstelt, namelijk een tijdelijke terugkeer van de VUT of soortgelijke regeling. Op zich een sympathieke gedachte. Je creëert namelijk doorstroming van onderuit.  


Of het een haalbare zaak is, is een ander verhaal. De komende weken zal moeten blijken welke aanpak het beste is voor de huidige arbeidsmarkt.
Is een tijdelijke VUT de beste oplossing? Of moeten Overheid en Uitzendbureaus veel meer gaan samenwerken, om zodoende meer mensen op de arbeidsvloer terug te krijgen? 
Zonder daarbij overigens over te gaan op 'dwangarbeid'. Waarmee bedoeld wordt het op 'vrijwillige' basis taken uit te voeren in het 'algemeen' belang. Maar als je niet 'vrijwillig' meedoet kan dat wel een korting betekenen op je toch al schamele uitkering. 

Het eerdergenoemde rapport “Werkzoekenden aan het werk in 2011” biedt voldoende leesstof en aanknopingspunten. Nu wordt het tijd voor partijen om er ook eens daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Al word ik onderhand een beetje draaierig van de hoeveelheid getallen en rapporten, die de afgelopen week op mijn scherm verschenen. Je gaat bijna denken dat dit opzet is. Met een overvloed aan informatie, vaak ook al achterhaald, de burger info-moe maken!

Maar ik geef de pijp nog niet aan Maarten. Dus tot volgende week met een nieuw “Dagboek van de 50-plusser".




Reacties

  1. Wat je beschrijft is de grootste verspilling van ressources, die de samenleving ooit gekend heeft. De generatie 55 plus heeft een enorm referentieregister, ervaring uit de tijd voor de digitalisering. Een geschiedenis die veel bewogener is, kleurrijker en dardoor ook veel leerzamer is dan die van de huidige Nintendogeneratie.Zij noemen zich specialisten, ik noem ze oppervlakkig. Er moet bij het management in het algemeen een ommekeer komen, zodat de ressource 55+ (weer) tt zijn recht komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste ZvA
    U maakt een denkfout.
    23% van de geregistreerde werkzoekenden is niet hetzelfde als 23% van de werkelozen. Met andere woorden, het aantal echte werkzoekenden van 55+ is veel hoger.
    Volgens het CBS waren er medio 2011 610.000 mensen met een WW of bijstandsuitkering. Dan zijn er ongeveer 140.000 55+.
    Als daarvan slechts 22.900 weer zijn gaan werken is dat op zijn best 1 op de 7 !
    Dat betekent ook dat er blijkbaar al 300.000 het hebben opgegeven om werk te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alle reden dus om ondernemend aan de slag te gaan, als ZZP-er in een ondernemerscoöperatie. Graag treed ik in contact met mensen die het zat zijn om eindeloos te solliciteren.
    ZvA, ik nodig je van harte uit om nader kennis te maken en te kijken wat we samen kunnen bereiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste ZvA, we zien een regering die kijkt naar kosten en daardoor de AOW leeftijd verhoogd. Bedrijven kijken ook naar kosten en zodra er iets is wat lijkt op een reorganisatie, dan gaan de ouderen er eerst uit. Natuurlijk zijn er bedrijven die ouderen wel willen hebben, echter alleen als zzp'r, ze zijn dan niet tot last voor het bedrijf. VUT, Pre pensioen, vervroegde uittreding of hoe men dat ook wil noemen is de oplossing om jongeren weer aan werk te helpen. De ouderen kunnen dan van een verdiende oude dag genieten i.p.v. door te moeten ploeteren tot, binnenkort, 70 jaar.
    Het UWV, CBS zijn allen goed in het toveren met cijfertjes. Het moet toch een kleine moeite zijn om netjes op een rij alle uitkeringsgerechtigden in een overzicht te zetten per leeftijd. Nee, ze goochelen liever met percentages van onduidelijk omschreven aantallen en spelen dan mooi weer dat ze iets hebben gehaald. We weten allemaal dat je met 40 te oud bent voor een bedrijf, boven de vijftig ben je zo goed als kansloos en boven de zestig mag je blij wezen als je nog een afwijzingsbrief krijg op je sollicitatie. Jammer dat men in Den Haag nog steeds gelooft in sprookjes. Maar wat wil je ook, een 'sociaal' beleid is er niet meer, alleen de markteconomie is heilig. Dat helt dus duidelijk naar het US systeem. Daar moet je maar zien hoe je als oudere of werkloze rondkomt, dat gaat waarschijnlijk onze toekomst worden als we door blijven gaan met dit kabinet waar alleen cijfertjes belangrijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten